ANTWERPEN – Het moest er uiteindelijk dan toch eens van komen;
Antwerpen krijgt zijn eigen stripfestival en niet zomaar één. De organiserende uitgeverijen Ballon Media en WPG uitgevers België hebben de handen in elkaar geslagen en maakten afgelopen maandag bekend dat tijdens het weekend van 5 t/m 7 mei voor de allereerste keer Antwerpen het decor zal vormen voor het Internationaal Stripfestival Antwerpen, kortweg “ISA”. Daarmee wil men naar verluidt het gerenommeerde festival van Angoulême naar de kroon steken.
We moeten er niet al te bescheiden over doen, België en dan vooral Antwerpen heeft een hele generatie bekende en zelfs wereldvermaarde striptekenaars voortgebracht. Het zou helemaal niet misplaatst zijn als we hiermee zouden uitpakken met een groots evenement.
Het beeldverhaal en de culturele tradities die daaraan gekoppeld zijn, zijn ook ontegensprekelijk verbonden met jeugdsentiment, maar ook voor vele nieuwe generaties lezertjes is dit  festival een welgekomen initiatief.
Het is waardevol patrimonisch erfgoed waar we zorgvuldig mee moeten omgaan en dat we moeten blijven koesteren. Het beeldverhaal heeft een woelige geschiedenis gekend, wat vroeger verbrand werd, wordt nu aanbeden. Het heeft uiteindelijk zijn plaats gevonden naast de traditionele literatuur en andere kunstvormen en wordt nu welverdiend als “de negende kunst” bestempeld.
Het Internationaal Stripfestival Antwerpen wil niet enkel de stripliefhebber verwelkomen maar biedt ook een platform aan ondernemers uit deze sector, in de eerste plaats uitgeverijen, maar ook tekenaars en scenaristen wordt de mogelijkheid geboden om internationale contacten te leggen met creatievelingen uit hun vakgebied.
Het ISA zal zijn tenten opslagen op een zeer centrale plek in de koekenstad. De Groenplaats vormt de uitvalsbasis van het festival. In de hoofdtent wordt de internationale stripbeurs ondergebracht waar ook talrijke binnen- en buitenlandse striptekenaars aanwezig zullen zijn. Verder wordt er ook een verrassende belevingszone gecreëerd waar kinderen en volwassenen zich kunnen onderdompelen in de wonderbaarlijke wereld van het beeldverhaal. Strips zijn uiterst geschikt als educatief en didactisch materiaal, en daar wordt ook handig op ingespeeld. Op vrijdag 5 mei is er een bijzonder scholenaanbod voor het basisonderwijs voorzien.
Vanuit de Groenplaats vertakt het ISA zich via de Meir en de Keizerlei tot aan het Centraal Station alwaar ook kortelings “Comic Station” zal geopend worden als permanent stripbelevingscentrum. Op verschillende locaties in de binnenstad duiken attracties en standen op die ook de toevallige passanten met het beeldverhaal in contact zullen brengen. De talrijke stripmuren die Antwerpen reeds rijk is, zullen nog mooier schitteren dan ooit tevoren!
Lang leve het beeldverhaal en lang leve Antwerpen, waar het goed is om strips te lezen!

Mijn twee grote passies zijn televisie en beeldverhalen. Beide media die vertellen aan de hand van beelden.
Het is niet zozeer de boodschap die mij interesseert, maar eerder wie er achter al die verhalen schuil gaat. Dàt heeft mij altijd geïntrigeerd. Zo ook bij stripauteurs.
Als kind ging ik ze thuis vaak opzoeken, die nieuwsgierigheid is altijd gebleven en vandaag combineer ik mijn beide passies bij stritptiek.