ottokar-hergéHeuglijk nieuws voor de iets meer gefortuneerde Kuifje-fans onder jullie, want het gebeurt immers niet iedere dag dat origineel tekenwerk van Hergé te koop wordt aangeboden.

Het betreft een dubbele pagina van het Kuifje-album ‘De scepter van Ottokar’ uit 1939, getekend door de grootmeester zelf. Het zijn meer bepaald de laatste twee pagina’s van het album waarop voornamelijk Janssen en Janssens te zien zijn. Zonder meer een heel mooie contrastrijke plaat met een evenwichtige zwart-witverhouding.
De verkoop vindt plaatst op 30 april 2016 in het Parijse veilinghuis Artcurial. Stripexpert Éric Leroy taxeert de waarde van de tekeningen tussen 600.000 en 800.000 euro.

Tot nu toe waren deze originele platen in het bezit van de Franse zanger Renaud. Hij blijkt een grote stripliefhebber te zijn want tussen zijn collectie zitten heus wat pareltjes. Naast werk van Hergé bezit hij ondermeer ook nog originelen van Jijé, Étienne Le Rallic en Calvo.

zanger renaudBlijkbaar wil hij ze nu van de hand doen en dat het een goede investering is, mag wel blijken. Hij kocht ze eind jaren ’80 van de weduwe van Étienne Le Rallic. Haar man heeft tijdens de opstartperiode in 1946 van ‘Le Journal de Tintin’ – een franco-belgisch magazine – regelmatig werk gepubliceerd samen met Hergé en ze zijn sindsdien vrienden gebleven. De weduwe van Renaud was dus blijkbaar nog in het bezit van enkele originelen van Kuifje. Die heeft zij destijds aan Renaud verkocht voor ‘amper’ 100.000 franse frank; omgerekend is dat 15.250 euro. Nu gaan ze van de hand voor een waarde die tot meer dan 50 keer hoger ligt als de toenmalige aankoopprijs.

Naast deze originele Kuifjes, kan er ook nog geboden worden op een gagplaat van ‘Quick en Flupke’ uit 1937, eveneens van de hand van de grootmeester. De waarde hiervan wordt geschat tussen 80.000 en 120.000 euro.

Mijn twee grote passies zijn televisie en beeldverhalen. Beide media die vertellen aan de hand van beelden.
Het is niet zozeer de boodschap die mij interesseert, maar eerder wie er achter al die verhalen schuil gaat. Dàt heeft mij altijd geïntrigeerd. Zo ook bij stripauteurs.
Als kind ging ik ze thuis vaak opzoeken, die nieuwsgierigheid is altijd gebleven en vandaag combineer ik mijn beide passies bij stritptiek.