ANTWERPEN – Nadat enige tijd terug bekend werd dat Claus Scholz op pensioen ging en Fabio Bono verrassend als nieuwe tekenaar voor de Rode Ridder-reeks was aangetrokken, waren de meningen in stripmiddens verdeeld. Op allerlei publieke online fora, stripplatforms en fanpagina’s toonden lezers en fans hun verontwaardiging of spuwden ze zelfs hun gal uit alvorens nog maar een glimp te hebben opgevangen van deze ‘make over’. Men vond dat de verhoudingen niet meer klopten en er was zelfs sprake van regelrechte stijlbreuk! Daarmee is nogmaals bewezen dat vernieuwing vaak voor onrust zorgt. Ten onrechte …

Vandaag ligt nummer 250 van deze stripklassieker in de winkel; ‘De Uitverkorene‘. En wat voor een album is het nu eigenlijk geworden?
We mogen gerust concluderen dat scenarist Marc Legendre en tekenaar Fabio Bono met veel zorg voor het nalatenschap van Willy Vandersteen een Rode Ridder-verhaal hebben afgeleverd dat je op het einde doet uitkijken naar meer. Demonen, heksen alsook de onontbeerlijke mystieke elementen – allemaal ingrediënten uit de klassieke verhalen – worden zeker niet geschuwd. Legendre voert ook een gloednieuw personage ten tonele, ‘Allis‘ genaamd, waarmee in volgende albums ongetwijfeld nog verrassende wendingen in de verhaallijnen kunnen ingebouwd worden.

“Het was quasi een onmogelijke opdracht om ons ten volle te kunnen en te willen bewijzen in dit eerste album. Het aantal platen legt ons een zekere beperking op. De Rode Ridder kent een lange en rijke traditie met zoveel verschillende aspecten en nevenplots – zoals Koning Arthur, De Ridders van de Ronde Tafel, Merlijn de tovenaar en zelfs SF-elementen”, aldus Legendre. “Beschouw dit gerust als een introductie-album, een soort aanloop, die de kiem vormt voor meerdere sequels. Een grotere verhaallijn zal dus gespreid worden over meerdere albums.”

rode-ridder-makeover

striptekenaar Fabio Bono en scenarist Marc Legendre; het nieuw creatief duo van de Rode Ridder-reeks

De samenwerking tussen schrijver en tekenaar verloopt heel vlotjes en om aan het hoge tempo te kunnen blijven voldoen heeft striptekenaar Fabio Bono zijn eigen reeksen voorlopig ‘on hold’ gezet om zich ten volle kunnen wijden aan zijn nieuwe taak. De frequentie ligt een pak hoger dan hij gewoon is, maar hij verzekerde ons dat hij deze opdracht van WPG Uitgevers nooit aanvaard zou hebben indien hij zou moeten inboeten op kwaliteit.

“Belangrijk vind ik, dat ik als schrijver de kans heb om actuele feiten die nu het nieuws halen, opnieuw in te bouwen in de avonturen die de Rode Ridder beleeft in de donkere Middeleeuwen. Kruistochten en dus de strijd tegen de Islam, is blijkbaar van alle tijden. De geschiedenis herhaalt zich. Daarom is de Rode Ridder nog steeds zeer eigentijds, maar dan in een Middeleeuws kleedje. Als makers van deze stripreeks kunnen we de huidige problematiek een beetje duiden. Het personage van Johan is een soort spreekbuis die onze samenleving een spiegel voor houdt. Er is geen ‘zij’ en er er bestaat ook geen ‘wij’. Er moet naar oplossingen gezocht worden.” Aldus Legendre.

Van kindsaf ben ik gebeten door de stripmicrobe en ik moest vroeg of laat mijn strip-ei toch kwijt geraken. Mijn talrijke bezoeken aan striptentoonstellingen, vernissages, ontmoetingen en interviews met stripauteurs wil ik graag met u delen.
Beste stripliefhebber, dat kan vanaf nu allemaal online via striptiek.tv