la-semaine-de-suzetteDe eerste vrouwelijke stripfiguur Bécassine, la petite bonne, kan je binnenkort op het grote scherm bekijken. Bécassine werd in 1905 per toeval geboren. In het meisjesblad ‘La semaine de Suzette’ moest er nog snel een lege pagina gevuld worden. Émile Joseph Porphyre Pinchon, één van de pioniers van de klare lijn, stelde zich net op dat moment aan de uitgeverij voor. Al snel bleek Bécassine een succesformule te zijn en kreeg ze op regelmatige basis pagina’s in het blad toegewezen.

Bécassine, het naïeve meisje zonder mond

Ze is een uiterst naïeve, klunzige en komische dienster die Bretagne verlaat om zich te vestigen in Parijs waar ze gaat werken voor de markiezin de Grand-Air en het weeskindje Loulotte dat de markiezin onder haar hoede nam. Bécassine is gekleed in de typische Bretoense klederkracht, overwegend groen, wit schortje, wit kapje en onafscheidelijk van haar rode paraplu. Naast het feit dat Bécassine geen mond heeft, vertoont haar gezicht grote gelijkenissen met Tintin die pas 24 jaar na haar ontstond. Zo weten we meteen waar Hergé de mosterd vandaan haalde.

1939: De eerste film van Bécassine zorgde voor heel wat heisa bij het Bretoense volk

In 1939 werd er al een film uitgebracht over haar en die zorgde destijds voor veel polemiek in Bretagne. De Bretoeners bleken er lang niet zo blij mee te zijn. Ze vonden dat Bécassine hen voor de rest van het land belachelijk maakte.
Nochtans was ze zeer vooruitstrevend voor haar tijd: ze reed auto, ondernam avontuurlijke reizen met het vliegtuig, beklom de Alpen, …

2001: Een animatiefilm met Bécassine ‘Bécassine et le Trésor viking’

2017: Productie ‘comédie poëtique’ Bécassine

Bijna 70 jaar na de eerste film van Bécassine komt er nu een tweede. Bruno Podalydès, de regisseur zegt dat het een poëtische komedie wordt. De productie ging van start op 1 augustus. We hebben nog geen idee wanneer de film in première zal gaan.

In eerste instantie was Podalydès er niet voor te vinden om een film over Bécassine te maken. Maar na het herlezen van de serie stelde hij zijn mening bij.

“Ik heb het personage volledig herontdekt. Bécassine is niet het goedgelovige en domme meisje. Ze is naïef,  openhartig, nieuwsgierig en inventief. Ze is gewoon als volwassen vrouw nog niet het kind in haar verloren. In deze film wil ik Bécassine laten zien als trouw, oprecht, spontaan, onschuldig, teder, dromerig en enthousiast.” aldus Bruno Podalydès.

Bruno Podalydès

Bruno Podalydès