Vandaag 31 juli is het precies 100 jaar geleden dat de slag bij Passendale begon. Gisteren startte de herdenking met een speciale Last Post. Het was één van de gruwelijkste veldslagen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Meer dan 450 000 slachtoffers werden er geteld op 100 dagen tijd.

In maart bracht uitgeverij Lannoo hierover een historische graphic novel uit ‘De laatste Braedy.
Van Passendale naar Cambrai’ getekend door Ivan Petrus Adriaensen.

Vicky blijkt de laatste te zijn die nog de naam Braedy draagt. Op het moment van haarzwangerschap, begint ze zich meer en meer vragen te stellen over haar afkomst en gaat ze op zoek naar haar roots. Het enigste wat nog rest van haar overbetgrootvader zijn een aantal brieven. Bij deze weet ze dat hij gesneuveld is in de Eerste Wereldoorlog maar zijn lichaam werd nooit gevonden. Braedly was een van de bestuurders van de welbekende tank ‘Fray Bentos’.
tank-fray-bentos
Ze wil absoluut het mysterie van zijn dood ontrafelen. Ze trekt met haar man dan ook naar Passendale en van daaruit naar Cambrai, een stadje in het noorden van Frankrijk om uit te vissen wat er precies gebeurd is. Honderd jaar geleden was het een extreem natte zomer, soldaten en tanks zakten weg in de modder. Wie vastzat ontkwam niet aan het vuurpeloton van de Duitsers …

artwork-the-last-braedy

De graphic novel is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Maar de familie van Braedy bestond niet echt. De tekenaar is erin geslaagd om een moeilijke materie op eenvoudige manier weer te geven. De wisseling in tijd duidt hij aan met verschillende kleurtonen.
De strip bestaat uit zo een 125 bladzijden met achterin nog een dossiergedeelt. Het is een aanrader voor iedereen die interesse heeft in de Eerste Wereldoorlog.

Bronnen fotomateriaal:
dailymail
downthetubes