Tour de France in stripvorm door Marc Sleen

Vandaag start de ‘Tour de France’, de ideale dag om het boek ‘De touren van Marc Sleen‘ in de kijker te zetten. Marc Sleen die we vooral kennen als striptekenaar van Nero had ook een grote passie voor sport. Zowel over voetbal als ‘koers’ tekende hij regelmatig in de krant. Van 1947 tot en met 1964 vatte hij de ‘Ronde van Frankrijk’ samen in cartoonvorm. Bijna voor iedere etappe tekende hij een stripstrook. In eerste instantie verschenen deze in de Nieuwe Gids. Deze werd in 1950 overgenomen door de krant ‘Het Volk’ waarin de jaarlijkse traditie werd verdergezet. Vanaf 1956 verschenen zijn stroken ook in de Brusselse krant ‘La Cité’ waarin ook de Franstalige versie van Nero verscheen. Zeker in de beginperiode was televisie voor de meeste koersliefhebbers nog ver weg en was dit voor hen de ideale manier om ‘den tour’ te volgen.

de-touren-van-marc-sleen

De stripstroken gebundeld in ‘De touren van Marc Sleen’

Het boek bundelt de leukste en mooiste stripstroken samen. In zijn tekeningen verborg hij regelmatig zijn eigen stripfiguren. Daarnaast bracht hij  moeilijke thema’s zoals doping onder de aandacht op een grappige manier. Ook verwerkte hij de geschiedenis en huidige events in zijn tekeningen zoals expo 58′.

Tourexpert Frederik Baeckelandt geeft extra uitleg bij de stripstroken. Hij duidt de tekeningen van Marc Sleen, bespreekt de context en licht de humor van de cartoons toe. De verhaallijnen blijven doorheen de jaren grotendeels hetzelfde. De ingrediënten zijn het parcours, de acteurs en de parcours- en weersomstandigheden dit alles doorspekt met een grote dosis taalhumor. De tekenstijl daarentegen evouleerde wel. Er zat duidelijk groei in. Alles werd veel volwassener, verfijnder en gedetailleerder weergegeven.

de-touren-van-marc-sleen

Voor elk tourjaar heeft Baeckelandt een aantal sleutelmomenten geselecteerd die een goed beeld weergeven van elke editie.

Het boek is een musthave voor iedereen wie de gouden tijden van ‘de tour de france’ nog eens wil herbeleven.  Alle helden van destijds komen aan bod: Briek Schotte, Fausto Coppi, Raymond Poulidor, Jacques Anquetil, …

Het boek is een uitgave van uitgeverij Kannibaal in samenwerking met de Stichting Marc Sleen.

Bron fotomateriaal:  Boek ‘De touren van Marc Sleen’