Robbedoes door … Hanco Kolk

Op 19 oktober stelde Hanco Kolk zijn nieuw album Tulpen uit Istanboel voor op het Cross Comix festival in Rotterdam. Ook jij kan al meegenieten van een leuke preview, op het album zelf is het wachten tot 25 oktober.

robbedoes-door-hanco-kolk

Tulpen uit Istanboel , een album uit de serie Robbedoes door…

Robbedoes door… uitgegeven door Dupuis bestaat naast de collectie Robbedoes en Kwabbernoot. Het zijn een reeks one-shots geschreven en getekend door grote auteurs. Ze kunnen het personage naar hun hand zetten en hun talent uitspelen om de mythe levend te houden.  Enkele grote namen uit de stripwereld die Hanco Kolk vooraf gingen zijn Vehlmann en Yoann, Tarrin-Yann en Frank Le Gal, Zidrou, …

Tulpen uit Istanboel: het verhaal

1960, Rotterdam. Aan de vooravond van de eerste Floriade vraagt de graaf van Rommelgem Robbedoes en Kwabbernoot naar Rotterdam af te zakken. Hij heeft een mysterieuze boodschap ontvangen van professor Petrow die wil overlopen van Rusland naar het Westen. De geleerde houdt zicht schuil in hotel Topaz in Istanboel.

Maar hoe geraak je tijdens de Koude Oorlog in hemelsnaam onopgemerkt van Istanboel naar Rotterdam terwijl iedereen, van MI 5 tot de KGB, jacht op je maakt?

Naar aanleiding van de eerste Floriade zal ingenieur en tulpenaficionado Lucas Trappist de historische tocht van de eerste tulpenbol van Istanboel naar Rotterdam opnieuw doen. Per postkoets, helemaal zoals de reis 400 jaar eerder verliep. Robbedoes, Kwabbernoot en de Russische geleerde rijden mee. Het begin van een turbulent avontuur, want in een postkoets zit altijd een verrader!

Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten

Rotterdam in 1960? Hanco Kolk kwam bij het verzinnen van zijn verhaal al snel uit op de onthulling van de Euromast en de allereerste Floriade, een grote tuinbouwtentoonstelling. Alseen soort hommage reed toen een koets van Istanboel naar Rotterdam, net zoals 400 jaar daarvoor een koets de allereerste tulpenbol uit Turkije naar Nederland bracht. Er bestaan heerlijke zwartwitfilmpjes van uit het Polygoon
Journaal uit die tijd. Kolk tekende ze in een aantal plaatjes van het verhaal na.

“Een route langs het IJzeren Gordijn in volle Koude Oorlog? Dat is goud
natuurlijk! Zodra ik dat uitgangspunt beet had, hoefde ik het alleen nog maar in te vullen met mijn fantasie. Zo bouwde het verhaal zich automatisch op. Voor het personage van ingenieur Lucas Trappist
inspireerde ik me bijvoorbeeld op de archiefbeelden van het Polygoon Journaal. Daarop zie je de initiatiefnemer van de reis die zich helemaal heeft verkleed als een 17de-eeuwse geleerde. Zo iemand die helemaal geobsedeerd is door de originele postkoetsreis en nergens anders oog voor heeft: wat een geweldig personage!”

In het Ballon Media Magazine verscheen er ook een interview met Kolk

 

Andere verhalen uit de serie Robbedoes door …

Bron  persbericht Ballon Media